Cara Menyejukkan Laptop Anda

Cara Menyejukkan Laptop Anda

1. Tukar setting power dari high performance kepada balance atau power saver. Ini akan memberitahu sistem untuk hanya menggunakan kuasa yang diperlukan untuk menjalankan aplikasi anda, so sistem tidak selalu menggunakan prosesor kelajuan maksimum, jika anda nak main game atau buat kerja heavy duty anda boleh beralih kembali ke setting high performance dimana prestasi tinggi diperlukan.

2. Gunakan semburan debu remover untuk membersihkan debu keluar dari ventilasi laptop. Debu biasanya terkumpul dalam blok ventilasi kipas laptop – masalah dengan mudah dapat diselesaikan dengan semburan gas dimampatkan (ada jual kat kedai, tanya jer). Matikan laptop anda dan semburkan lubang untuk mengeluarkan habuk.

3. Gunakan sebuah laptop cooling pad yang memiliki sekurang-kurangnya dua kipas, lagi banyak lagi best. Boleh jugak guna laptop pad vents yang takde kipas. Yang paling elok guna cooling pad yang kipasnya kuat.Tuan punya laptop pun sejuk kena angin cooling pad.Hahaha

4. Laptop pun macam kita juga, perlukan persekitaran kerja atau ruangan persekitaran yang dilengkapi penyaman udara. Komputer bekerja lebih baik dalam lingkungan suasana nyaman peghawa dingin.Jika kita lihat Sebahagian besar ruangan server atau data center beroperasi pada suhu 70 darjah atau di bawah, jadi setting alat penyaman udara juga memainkan peranan menyejukkan laptop anda.

5. Last, matikan komputer anda ketika tidak digunakan, dan terutama ketika anda takde di rumah.Bahaya overheating laptop boleh meletup dan kebakaran kecil boleh berlaku.

Ikut langkah-langkah di atas dan anda boleh menurunkan suhu dalaman laptop anda, selamat mencuba.

Leave a reply

CommentLuv badge